Spekkoek hebben Michel en ik al vaker gemaakt, lekker op een zondagmiddag in de keuken staan mengen en mixen met kruiden en daarna laagje voor laagje de cake opbouwen. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Tip: gebruik, als je oven groot genoeg is, twee springvormen, gaat dan een stukje sneller! Anijspoeder heb ik overigens in Nederland niet in de supermarkt gevonden, in de toko kan je het vast wel krijgen. Zelf kocht ik de anijspoeder in een Duitse supermarkt. (De theelepels in dit recept zijn afgestreken theelepels). Spekkoek kan je trouwens goed in de vriezer bewaren!
Ingrediënten: 15 eieren, 500 gram roomboter, 400 gram witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 350 gram bloem, 1 theelepel zout, 9 theelepels kaneel, 4 theelepels anijspoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels nootmuskaat, 3 theelepels kardemom,
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van 2 springvormen met bakpapier. Vet de randen goed in. Zet alle ingrediënten alvast klaar. Zet 2 beslagkommen klaar. Zorg dat 1 beslagkom en je mixer-gardes vetvrij zijn.
Bereiding beslag
Splits 15 eieren. Doe de eiwitten in de eerste beslagkom en het eigeel in de andere beslagkom. Klop de eiwitten stijf. Zet dit even aan de kant. Doe bij de eigelen 500 gram roomboter, 400 gram witte basterdsuiker en 2 zakjes vanille suiker. Mix dit op hoge snelheid tot een egaal beslag. Voeg 350 gram bloem en 1 theelepel zout toe. Mix goed door. Meng vervolgens met een spatel de eiwitten door het beslag. Verdeel het beslag over de twee beslagkommen. Voeg bij een deel van het beslag de specerijen (9 theelepels kaneel, 4 theelepels anijspoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 3 theelepels nootmuskaat en 3 theelepels kardemom) toe. Meng dit met een spatel tot je een egale kleur hebt.
Bakken van de spekkoek
Breng in beide springvormen een dun laagje van het lichte beslag aan, smeer uit over de bodem Zet de springvormen in de oven en bak het laagje in ongeveer 4 minuten gaar (kan langer zijn, maar ook korter, dat hangt van je oven af). Na het eerste laagje kan je de oven terugzetten naar 160 graden. Haal als het laagje gaar is de springvormen uit de oven en breng het volgende laagje aan, het donkere beslag, zet terug in de oven en bak gaar in ongeveer 4 minuten. Wissel zo steeds af qua beslag tot je beslag op is. Laat de spekkoek afkoelen in de vorm. Maak de rand los met een mes en verwijder de rand. Snij de spekkoek in puntjes. Smul ze!
Zow lekker en dan moeten we binnenkort dan maar weer naar een Pasar denk ik zo. Nu heb ik de smaak weer te pakken.
Lijkt me een goed idee!
Zo lekker, maar nog nooit zelf gemaakt. Binnenkort eens naar de toko voor de anijspoeder.
Het kost even tijd, maar is wel erg leuk om te doen. Als je geen anijspoeder kan vinden kan dit recept wat ik eerder heb gemaakt ook (toen kon ik ook geen anijspoeder vinden, al is het met anijspoeder net iets meer kruidiger): Spekkoek zonder anijspoeder
Hoi Anja,
Leuk dit recept op jouw blog te zien, deze spekkoek lijkt me heerlijk en heb het altijd al een keer willen maken!
Groet, Violet
Dank je! Het is echt leuk om eens te maken, je moet er wel even de tijd voor nemen 😉
Heerlijk he! ‘k Heb het een poosje geleden ook gepost en op m’n site gezet. Anijspoeder is er wel in de grotere ah’s, van verstegen, gewoon bij de kruiden:)
Dank je voor de tip, ik zal eens goed in het kruidenrek kijken bij onze Appie, die is best groot. Waarschijnlijk altijd overheen gekeken 😉
Groetjes Anja