Het recept voor deze Bò Kho zag ik onlangs in de Libelle staan. Toevallig had ik pas voor de Vietnamese Pho soep die maakte kaneelstokjes en steranijs in huis. Dat moest ook in dit recept. Vandaag heb ik de tijd en heb dit recept gemaakt. Uiteraard weer veel te veel voor ons twee. In ieder geval rook het de halve middag heel lekker in de keuken. Ondanks dat er maar 1 theelepel sambal in zit was het toch wel pittig op de een of andere manier. Ik denk door al die kruiden.
Ingrediënten: 1 eetlepel donkere basterdsuiker, 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels vissaus, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel sambal, 1/2 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder, 600 gram magere riblappen, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 3 centimeter gember, 1 stengel citroengras, 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 500 ml water, 1 runderbouillonblokje, 2 winterwortels, 1 aardappel,
Aantal personen: 4
Maak een marinade van 1 eetlepel donkere basterdsuiker, 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels vissaus, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel sambal en 1/2 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder. Snijd 600 gram magere riblappen in blokjes. Laat dit voor minstens een uur marineren in de marinade in de koelkast.
Bak het vlees in porties bruin in een stoofpan met hete boter of olie. Schep het vlees uit de pan. Bak in het achtergebleven vet 1 gesnipperde ui met 3 fijngehakte teentjes knoflook, 3 centimeter gember (in schijfjes), 1 gekneusde stengel citroengras, 1 kaneelstokje en 2 steranijs. Bak tot het goed begint te geuren en de ui zacht is. Doe het vlees terug in de pan. Voeg 500 ml water en 1 verkruimeld blokje runderbouillon toe. Breng het kort aan de kook en laat het vervolgens anderhalf uur op laag vuur pruttelen.
Voeg 2 in stukken gesneden wortels en 1 in grove stukjes gesneden aardappel toe. Laat nog een uurtje op laag vuur pruttelen. Prak halverwege de aardappels een beetje zodat de saus kan binden. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Vis de steranijs, gember en het kaneelstokje uit het gerecht. Lekker met rijst.
0